Kommentar till Bengt Sundell på Skola och samhälle

Kanske i och för sig mer en kommentar på kommentarerna till Bengt Sundells text om friskolor på Skola och samhälle. När jag publicerar detta inlägg är min kommentar ännu inte modererad så läs inlägg och kommentarer innan via länken ovan och ifall min kommentar inte finns publicerad, kan du läsa den här:


Hade begränsningen inneburit att Skolinspektionen endast låtit friskolor med en alternativ profil/pedagogik få starta så hade friskolereformen varit relevant. Kritiken ovan mot att friskolor inte ska få drivas med vinst är aktuell p g a att många koncerner startar allmänpedagogiska skolor, d v s skolor som redan finns i den kommunala verksamheten och gör vinst på dem. De väljer sådana skolor därför att de är lättast att driva.

Om endast skolor med särskild profil/pedagogisk inriktning som kompletterar den kommunala skolan får finnas blir det ingen utslagningskonkurrens mot kommunala skolor och friskolorna hade inte behövt en dum debatt kring huruvida de får ta ut vinst eller ej. För det måst de nämligen få göra för att kunna göra investeringar. Utan vinster så kan de inte ta lån, få avbetalningar på tex datorere entillen etc.

Så vi kanske ska backa och be Skolinspektionen om rätt fokus redan från början när de ger ut tillstånd?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0