Tintin ska inte bort - han omplaceras

Tintin ska bort från barnavdelningen, inte från hela biblioteket.

Eller rättare sagt, en del av biblioteket som är endast för ungdomar.

Tro inte att biblioteket censurerar, vill någon läsa Tintin kommer de kunna göra så även i fortsättningen. De får gå till en annan avdelning helt enkelt.

Är detta rätt eller inte? Oavsett, låt oss klargöra att det inte är censur. De barn som känner ett stort kall efter imperialism kan fortfarande få detta på biblioteket. Även de som vill ha rasism kan hitta detta. Så kritiken att hyllorna kommer eka tomma för att våra bibliotekarier börjar censurera, det behöver vi inte oroa oss för.

Tror dessutom att de flesta som arbetar på bibliotek är för tryckfrihet.

Det är dock en annan sak att böcker med imperialistiska och eller rasistiska inslag ska skyltas ut till barn utan att någon sätter dem i sitt sammanhang, precis som ungdomsbiblioteket på Kulturhuset i Stockholm anser enligt http://mobil.aftonbladet.se/a/www/15497718

Någon på twitter ifrågasatte också Robinson Crusoe, och det är också en relevant bok att fundera över.

Det handlar inte om censur, det handlar om respekt. Hörde på radion hur en amerikansk tjej blev förvånad över att vi i Sverige visade matinéer på tv gjorda på femtio och sextiotalet i USA. Cowboy-filmer. Hon menade att där visade man inte dem på nationell tv för att urbefolkningen alltid spelades av sminkade vita och bilden av urbefolkningningen var stereotyp och rasistisk.

Du kan fortfarande se och hitta dessa filmerna i USA men staten har visat att det inte är ett budskap som ska spridas, av respekt, inte pga behov att censurera.

Tycker det är värt att fundera på.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0